Manouria impressa: Günther, 1882: testudinidae: landschildpadden:

Gedeukte Landschildpad

-vertalingen:

Impressed tortoise

Tortue imprimée

Hinterindische Landschildkröte

Tortuga Marron De Burma

Testuggine impressa

 

-verspreiding: Thailand, Maleisië (prov. Perak), Vietnam, Zuid-oost Myanmar ( Karenni gebergte), Laos, Cambodja, Annam ( Langbian plateau). 

-leefgebied: In de tropische wouden en bamboebossen tot op 1500 m hoogte. Ze bevolken de eerder drogere streken, niet echt geassocieerd met waterpartijen, maar met wel overvloedige regens en , tijdens het regenseizoen, temperaturen tot 35°C.

-Overige data:

Manouria impressa is schemeractief, vooral tijdens de regens, en brengt veel tijd door op de woudbodems, verborgen onder bladafval, waar ze foerageren op zoek naar vooral paddenstoelen ( Pleurotus, Amanita, Auricularia, Termitomyces..); ze eten ook bamboescheuten, grassen, fruit en aas.

Het carapax is meer afgeplat dan dat van M. emys, met holronde ( concave) schilden. Ze hebben sterk gezaagde marginale schilden, de aangrenzende borstschilden raken elkaar in ’t midden.

Het carapax is hoorn-kleurig tot dof oranje met donkerder, samenvloeiende banden aan de randen van de schilden.

Het plastron is vaal-geel met ook op elk schild radiale donkerder vlekken. Deze kleurcontrasten verdwijnen met het ouder worden, en grotere volwassen dieren kunnen een uniform hoornkleurig rugschild hebben.

De ledematen en de staart zijn donkerbruin tot zwart.

Het hoofd is tanig-geel met een rozige schijn rond de snuit.

M. impressa heeft één grote, conische spoor op elke bil, in tegenstelling tot M. emys, die meerdere sporen (een groepje) per bil heeft; mannetjes hebben nog een extra supracaudaal spoor, wat ook ontbreekt bij M. emys.

Het paarseizoen valt samen met het regenseizoen (april-september).

De eieren worden gelegd in een kuiltje op de bosbodem, alleen bedekt met afgevallen bladeren; Manouria is de enige schildpad die aan broedzorg doet, het nest wordt de eerste 3 tot 4 weken bewaakt door het vrouwtje die ook het nest onderhoudt (cfr. Manouria emys).

 

 

-klimaattype: A1-A2

-terrariumtype: T6

-volwassen grootte: tot 31 cm

-status: IUCN-Rode lijst 2014.3: erg kwetsbaar, app. II van Cites.

Manouria impressa wordt gegeten door de inheemse bevolking.

Zijn gespecialiseerde habitat, zijn gespecialiseerd dieet en eerder teruggetrokken bestaan, zijn populariteit bij de pet-trade ( niettegenstaande de erg moeilijke houdbaarheid in gevangenschap), en slechte kweekresultaten in gevangenschap, zijn nefast voor de soort. De populaties nemen sterk af, vooral door het wegvangen van de dieren voor de voedsel- en huisdierenmarkt, door habitat- verlies ( uitbreiding van landbouwgebieden, illegaal aangestoken bosbranden, illegale houtkap) en pollutie.